Beweging Normaalen zwaartekracht bij versnelling Natuurkunde voor niveau havo 4, vwo 6, havo, vwo, havo 3, havo 5, vwo 4, vwo 5, vwo, 6, vwo, 4, vwo, 5
Diagnostische vragen over de normaalkracht en de zwaartekracht bij versnelling. Veel situaties waar de normaal- en zwaartekracht niet gelijk zijn aan elkaar.
normaalkracht, zwaartekracht, versnelling, diagnostische vragen, iol
Hieronder zie je de dia’s inclusief toelichting. Gebruik de knop hieronder om de presentatie (Powerpoint) te downloaden.
Download presentatie (.pptx)
Dit is de bekende situatie. Een voorwerp is in rust op een horizontale vloer, dan geldt Fz = Fn. De meeste leerlingen zullen deze vraag goed hebben (Vraag c). Benadruk hier de redenering: Voorwerp is in rust, dus (1e wet v Newton) geldt Fres = 0. De enige krachten die werken op de passagier zijn Fz en FN, dus geldt Fz = FN.
Nu is B het goede antwoord. Een leerling die C zegt zit nog met het misconcept dat Fz altijd gelijk is aan FN. Laat leerlingen stap voor stap een redenering maken. Er is een versnelling omhoog Dat betekent dat er een resulterende kracht omhoog is (3e wet van Newton) De enige krachten zijn FN (omhoog) en Fz(omlaag). Fn moet dus groter zijn dan Fz.
Nu is het antwoord weer C. Er is een constante snelheid, dus is de resulterende kracht 0N, en Fz = Fn
Het correcte antwoord is nu A. Een leerling die B antwoordt heeft een nieuw misconcept te pakken: Als er een versnelling is, dan is Fn kleiner dan Fz. Met deze vraag controleer je of leerlingen de redenering uit de vorige vragen zelf kunnen opstellen. Vraag wel na hoe de redenering werkt, want ‘andersom dan bij het versnellen’ is niet voldoende bewijs van leren.
Het misconcept is hier dat een weegschaal je massa meet. Hij meet de normaalkracht (en dat gedeeld door 9,81). De Fz is steeds hetzelfde, en de Fn was alleen bij het versnellen groter dan Fz. Dus A is het goede antwoord. Een leerling die D antwoordt heeft nog niet goed door wat een weegschaal meet. Leg die leerling uit dat er veren in een weegschaal zitten. Dat het dus een sort veerunster is. En die meet een kracht. De weegschaal zit tussen de vloer en jou, en meet dus de kracht die de vloer op jou uitoefent (en andersom). Dat is de normaalkracht.
De vragen en toelichtingen vallen onder een CC BY-SA 4.0 licentie https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0